Europese onderzoekers bezoeken Libanon in onderzoek naar fraude door gouverneur van centrale bank

Riad Salameh

Duniatera.com
- Europese onderzoekers zullen in januari naar Libanon reizen als onderdeel van een grensoverschrijdend onderzoek naar vermeende fraude door de gouverneur van de Libanese centrale bank, Riad Salameh, ten koste van de Libanese staat, zo hebben drie rechterlijke bronnen gezegd. 

Franse, Duitse en Luxemburgse rechterlijke functionarissen en onderzoekers zullen deel uitmaken van de reis, die erop gericht is om het corruptieonderzoek naar Salameh voort te zetten dat in 2021 is gestart door Zwitserse autoriteiten, zo vertelden de bronnen aan Reuters. 

Salameh, 72, heeft ontkend dat hij iets verkeerds heeft gedaan en zegt dat de onderzoeken deel uitmaken van een gecoördineerde campagne om hem als zondebok te maken voor de financiële instorting van Libanon in 2019, wat heeft geleid tot een grotere aandacht voor zijn dienstperiode van drie decennia bij de centrale bank. Een woordvoerder van Eurojust, het agentschap van de Europese Unie voor samenwerking op het gebied van strafrecht dat de onderzoeken naar het vermogen van Salameh heeft gecoördineerd, was niet meteen bereikbaar voor commentaar. 

Woordvoerders van de Franse en Luxemburgse rechterlijke autoriteiten reageerden niet meteen op verzoeken om commentaar per e-mail en Reuters kon de Duitse rechterlijke autoriteiten niet meteen bereiken voor commentaar.

In maart kondigde Eurojust de beslaglegging aan van ongeveer 120 miljoen euro ($ 127,78 miljoen) aan Libanese activa in Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Monaco en België. Hoewel het agentschap geen verdachten noemde, bevestigden openbare aanklagers in de Duitse stad München tegenover Reuters dat Salameh een verdachte was in de zaak die leidde tot de beslaglegging van de activa. 

Zwitserse autoriteiten vermoeden dat Salameh samen met zijn broer Raja meer dan $ 300 miljoen illegaal heeft weggenomen van de Libanese centrale bank tussen 2002 en 2015 en dat sommige van het geld in Zwitserland is witgewassen, volgens Zwitserse rechtsdocumenten die door Reuters zijn gezien.

MTB

Hi, saya adalah jurnalis bisnis dan ekonomi di salah satu media nasional. Saya menulis soal kewirausahaan, finansial, saham, hukum bisnis,dan hal-hal menarik lainnya.

Lebih baru Lebih lama

نموذج الاتصال