Milton Baldin's oproep tot gewelddadige protesten in Brazilië na verkiezing van Lula da Silva als president


Duniatera.com
- Bijna twee weken nadat Luiz Inacio Lula da Silva de verre-rechts-president Jair Bolsonaro had verslagen in de meest gespannen verkiezingen van een generatie in Brazilië, arriveerde Milton Baldin in de hoofdstad Brasília om het resultaat te omverwerpen.

De 55-jarige Baldin, een kleine ondernemer uit het binnenland van Brazilië, voegde zich bij duizenden harde aanhangers van Bolsonaro die een kamp hadden opgezet buiten het hoofdkwartier van het leger, vanwaar ze de militairen opriepen tot een staatsgreep.

Op 26 november stond Baldin op het podium van het kamp en riep wapenbezitters in heel Brazilië op, een groep die sinds Bolsonaro in 2019 de wetten rond wapenbezit heeft versoepeld is gegroeid naar bijna een miljoen mensen. Hij vroeg ze om zich bij hem in Brasília te voegen om te protesteren tegen de verkiezingscertificering van Lula.

"Kom hier en laat je aanwezigheid zien", zei Baldin, die eraan toevoegde dat de gele-en-groene vlag van Brazilië "misschien wel rood zal worden - maar met mijn bloed".

De oproep van Baldin startte een keten van gebeurtenissen in en rond het kamp die enkele dagen later leidde tot een gewelddadige menigte Bolsonaristas die probeerden het hoofdkwartier van de federale politie binnen te vallen op 12 december, volgens meer dan een dozijn kampbewoners, familieleden en politie die zijn geïnterviewd door Reuters, evenals eerder onverspreide documenten van het Hooggerechtshof, dat toezicht houdt op afgesloten onderzoeken naar de post-verkiezingsprotesten in Brazilië.

De reis van Baldin - van het rustige landelijke hart van het land naar het zijn van een hoofdrolspeler in een bewapende, graswortelbeweging die wordt beschuldigd van het ondermijnen van de democratie - is een aanwijzing van een bredere radicalisering in Brazilië onder Bolsonaro waarmee Lula zal moeten omgaan als hij op 1 januari aantreedt.

Een paar dagen na zijn toespraak werd Baldin gearresteerd in het kamp op bevel van hooggerechtshofrechter Alexandre de Moraes, die leidende onderzoeken heeft geleid naar Bolsonaro en zijn bondgenoten. 

Bronnen: Reuters

MTB

Hi, saya adalah jurnalis bisnis dan ekonomi di salah satu media nasional. Saya menulis soal kewirausahaan, finansial, saham, hukum bisnis,dan hal-hal menarik lainnya.

Lebih baru Lebih lama

نموذج الاتصال