De Wisselende Relatie Tussen PDIP en Gerindra in de Indonesische Politiek


Duniatera.com
- PDIP en Gerindra hebben inderdaad een interessante geschiedenis van liefde en haat in de Indonesische politiek. Ze begonnen als nauwe bondgenoten tijdens de presidentsverkiezingen van 2009 en werkten samen in oppositie tegen het presidentschap van Susilo Bambang Yudhoyono (SBY). Echter, politieke allianties in de politiek zijn vaak van korte duur, en in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2014 gingen PDIP en Gerindra hun eigen weg, elk met hun eigen kandidaat voor president en vice-president.

PDIP, onder leiding van Megawati Soekarnoputri, heeft een lange geschiedenis in de Indonesische politiek en was al actief in de verkiezingen van 1999. Hoewel PDIP de meeste zetels in het parlement won, verloor Megawati de presidentsverkiezingen aan Abdurrahman Wahid (Gus Dur). Na enkele politieke ontwikkelingen werd Megawati in 2001 president.

In de presidentsverkiezingen van 2004 verloor Megawati echter van Susilo Bambang Yudhoyono (SBY), en PDIP belandde in de oppositie. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2009 werd Gerindra opgericht door Prabowo Subianto, en ze vormden een alliantie met PDIP voor die verkiezingen.

Na de verkiezingen van 2009, waarin ze niet succesvol waren, ging de relatie tussen PDIP en Gerindra geleidelijk achteruit. Ze raakten verdeeld over verschillende kwesties, waaronder de presidentsverkiezingen van 2014, waarin ze elk hun eigen kandidaat steunden. Deze verdeeldheid zette zich voort in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2019, waarbij Joko Widodo (Jokowi) het opnam tegen Prabowo Subianto.

Na de verkiezingen van 2019 veranderde de dynamiek echter. Prabowo en Gerindra begonnen nauwer samen te werken met Jokowi en zijn regering. Prabowo werd zelfs benoemd tot minister van Defensie in het kabinet van Jokowi, wat een teken was van politieke verzoening en samenwerking.

Ondanks deze tijdelijke verzoening lijken PDIP en Gerindra zich opnieuw voor te bereiden op een intense strijd in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2024. Deze keer zijn er zelfs drie belangrijke kandidaten, waaronder Ganjar Pranowo-Mahfud MD gesteund door PDIP en Prabowo Subianto-Gibran Rakabuming Raka gesteund door Gerindra, evenals Anies Baswedan-Muhaimin Iskandar met hun eigen steuncoalitie.

De Indonesische politiek is vol intriges en verschuivingen, en het is moeilijk om voorspellingen te doen over de uitkomst van toekomstige verkiezingen. Maar de geschiedenis heeft aangetoond dat politieke bondgenootschappen en vijanden in Indonesië vaak veranderen, afhankelijk van de politieke omstandigheden en belangen.

MTB

Jurnalis bisnis dan ekonomi di salah satu media nasional. Saya menulis soal kewirausahaan, finansial, saham, hukum bisnis,dan hal-hal menarik lainnya. Meraih gelar MBA dari SBM ITB.

Lebih baru Lebih lama

نموذج الاتصال